Best Wine Stars

De vierde editie

De opkomst voor de vierde editie van Best Wine Stars was ronduit overweldigend. De wijnbeurs vulde het Palazzo del Ghiaccio met Italiaanse en internationale bedrijven uit de sectoren voeding, wijn en gedistilleerde dranken.

Meer dan 4500 bezoekers, waarvan 40% inkopers en 15% journalisten, hebben van 20 tot 22 mei deelgenomen aan het Milanese wijnevenement. Er stonden maar liefst 800 wijnen te proeven uit zowat alle Italiaanse wijnregio’s. Aan de degustatietafels kon van gedachten worden gewisseld met de wijnbouwers voor een diepgaande analyse en nauwkeurige kadering van terroir, klimaatinvloed en vinificatieproces.

De deelnemende wijndomeinen konden in contact komen met ongeveer 2500 Italiaanse en buitenlandse marktdeelnemers uit vijftien landen: vakpers, inkopers, distributeurs, importeurs, wijnhandelaren, restauranthouders, evenals vele wijnliefhebbers, wat eens te meer ook de belangstelling van het grote publiek bevestigde.

Het evenement, mee gesponsord door de gemeente Milaan, had tot doel de cultuur en de geschiedenis van de bedrijven en hun producten te vertellen via talrijke ontmoetingen, voorgezeten door vooraanstaande personaliteiten de sector. Als u het mij vraagt een geslaagde missie!

Masterclasses

In de Sala Piranesi, met uitzicht op de parterre, vonden maar liefst vijftien bijeenkomsten plaats, inclusief lezingen en masterclasses die binnen de kortste keren uitverkocht waren. Wijnen van onder andere volgende wijndomeinen passeerden de revue: Borgoverde Soc Agricola S.S., Bulichella, Cantina La Lignite, Cantina Nepos Villae, Cardamaro, Champagne Jarry Héritage, Col Vetoraz Spumanti Spa, Consorzio Terre di Reggio Calabria, Fiorotto 1934, Formidabile, L’Astemia Pentita, Marisa Cuomo, Monviert, Rossi D’Angera, Sarandrea, Sibilla, Sirene, Tenuta Tosi, Terre del Dogado, Tonico Pugliese en Varvaglione 1921.

Daarnaast was het kruim van de Italiaanse wijnwereld vertegenwoordigd om de wijnliefhebbers in te wijden in de diepere context van wijnregio, druif, terroir en vinificatietechnieken. De digitale verhalenverteller Adua Villa, Alessandra Piubello, journaliste voor de belangrijkste nationale en internationale wijntijdschriften en de enige vrouwelijke redactrice van een gids in Italië, de eerste die ooit is gepubliceerd, de Guida Oro I Vini di Veronelli.

Il Sole 24 Ore journaliste Barbara Sgarzi. Journalist, televisiepresentator en gastronomiereporter Edoardo Raspelli. De oprichter van BarTales Fabio Bacchi. Radio Deejay spreker en wijnmaker Francesco Quarna. Marco Boldrini, sommelier, eigenaar van verschillende Italiaanse restaurants in Nederland en consultant voor een Japans bedrijf dat Italiaanse wijn van topkwaliteit importeert. Paola Longo, eigenaar van Enoteca Longo. De oprichter van The Winesetter Simona Geri. Stefania Vinciguerra, hoofdredacteur van DoctorWine. De professionele journaliste die schrijft voor La Cucina Italiana, Condé Nast Traveller, Slowine en Civiltà del Bere Valentina Vercelli en Antonietta Tummolo, ambassadeur van Best Wine Stars, met enkele vertegenwoordigers van de regio Basilicata die op afstand verbonden waren, kwamen tussen tijdens de verschillende verdiepingsmomenten om de thema’s in verband met de wereld van wijn en – gedistilleerde dranken te onderzoeken en te exploreren.

Tijdens de officiële presentatie van het wijnmytheproject “Venus en Bacchus”, samengesteld door Antonietta Tummolo, gaven de toespraken van de institutionele vertegenwoordigers van de regio Basilicata, Alessandro Galella en Ivana Enrica Pipponzi, blijk van hun belangstelling en steun voor het project als geheel.

Zondag 21 mei werd geopend met de uitreiking van de Best Wine Stars Awards, bijgewoond door de exposerende bedrijven en talrijke journalisten Ondernemer, sommelier en wijnschrijver Adua Villa had de eer en het genoegen om de winnaars kenbaar te maken voor de prijzen beste mousserende wijn, beste witte wijn, beste rode wijn en beste rosé wijn. De expert Fabio Bacchi reikte de prijzen uit voor beste kruidenlikeur en beste gedistilleerde drank, en het Best Wine Stars team selecteerde de bedrijven voor het beste logo en het beste etiket.

De beste rode wijn werd gewonnen door Tenuta di Artimino voor het label Grumarello 2017, DOCG Carmignano Riserva, een rode wijn van grote elegantie die een minder bekend Toscane onthult binnen de DOCG Carmignano. Caruso & Minini won de beste witte Wijn met het label Arancino orange wine 2022, IGT Terre Siciliane, een orange wine die cultuur, traditie, passie omvat in een andere gedaante dan het Sicilië dat we gewend zijn.

De beste mousserende wijn werd toegekend aan Mister Bio Wine Srl, een bedrijf dat zich sterk maakt voor milieubescherming en de traditie van éénrassige wijnen. Hun Ribolla Gialla Spumante Extra Brut kaapte de eerste prijs de categorie mousserend weg. Casa Vinicola Fazio kreeg de prijs voor beste rosé wijn met een innemende en opmerkelijke persoonlijkheid: Anima Solis Rosato 2022, IGT Terre Siciliane.

De prijs voor beste gedistilleerde drank werd toegekend aan Silvio Carta srl en zijn Gin per te, een gin die de wijsheid van oude smaak combineert met de trots van een jonge krijger: een belangrijke smaak, complex maar evenwichtig, een delicaat hartige noot die herinnert aan zijn mediterrane identiteit. Zijn botanische body komt naar voor in het midden van het gehemelte om vervolgens ruimte te laten voor de frisheid van de parfums van het eiland die waarneembaar zijn in de lange, licht knapperige afdronk. Het bedrijf Albergian won de prijs voor de beste kruidenlikeur voor zijn Amaro Albergian 2023, een zachte uitdrukking van een aangenaam bittere en matig alcoholische likeur die zijn natuurlijkheid terugvindt door het mengen van oude kruidenaroma’s en de Piëmontese biodiversiteit die afkomstig zijn uit gebieden die nu tot het UNESCO-erfgoed behoren.

Daarnaast werden prijzen uitgereikt aan twee bedrijven die opvielen door zorgvuldig communicatie- en marketingwerk en door hun creativiteit bij de keuze van hun merk. Het beste logo werd gewonnen door het bedrijf Alta Marea Gin, waarvan de naam en het beeld geïnspireerd zijn op de stranden van Sicilië, het thuisland van de producent.

Ocone 1910 – Taburno Wine Country tenslotte won de prijs voor het beste etiket voor zijn Bozzovich Nero etiket, een restyling van de originele poster van de kunstenaar Bozzovich waarin een slanke en elegante vrouwelijke figuur in ware Art Nouveau stijl het verleidelijke karakter van deze wijn weergeeft.

Enzo Carbone, oprichter van Prodes Italia, de organisator van Best Wine Stars, gaf het volgende commentaar op het driedaagse evenement: “We zijn erg blij met het bereikte resultaat, dat een beloning is voor al het werk dat in de voorgaande maanden is verricht en waarbij een groot aantal professionals uit de sector betrokken was. We hadden een groot succes bij het publiek en we zijn blij dat de verschillende invalshoeken en de talrijke bijdragen zeer werden gewaardeerd. Ik wil ook speciale dank betuigen aan alle bedrijven die met veel enthousiasme aan deze editie hebben deelgenomen en hun producten en gebieden aan het publiek hebben voorgesteld.”

De organisatie van Best Wine Stars is al klaar voor een nieuwe uitdaging met het oog op de vijfde editie. Ik ben alvast graag opnieuw van de partij om de enorme diversiteit van Italië te (her)ontdekken in het glas. Zelf ook zin gekregen? Probeer dan zeker deze topper eens: Montefalco Sagrantino DOCG – Goretti – Doorbraak wijn

Wouter De Nul