De Amerikaanse Zinfandel-druif: Een Reis Door Tijd en Terroir

 

De Zinfandel-druif is synoniem met de wijnindustrie van de Verenigde Staten, en dan vooral Californië. Deze bescheiden druif heeft zich door de decennia heen ontvouwd tot een Amerikaanse icoon, net zo herkenbaar als het beeld van de Golden Gate Bridge of het symbool van vrijheid, het Vrijheidsbeeld. Maar wat maakt de Zinfandel zo bijzonder en hoe heeft het zijn reputatie verworven?

Geschiedenis

De geschiedenis van de Zinfandel in Amerika dateert uit de vroege 19e eeuw. Het eerste geregistreerde gebruik van de naam was in 1829, toen een Oostenrijkse plantkundige, George Gibbs, de druif introduceerde in de VS. De Zinfandel bleek niet afkomstig te zijn uit Oostenrijk, maar eerder uit Kroatië, waar het bekend staat als “Crljenak Kaštelanski”. DNA-onderzoek heeft deze connectie vastgesteld.

De Californische Gold Rush in de late jaren 1840 bracht een stroom van settlers naar de regio. Deze nieuwkomers hadden een grote dorst naar wijn, en de Zinfandel bleek een ideale keuze voor de Californische bodem en het klimaat. Binnen enkele decennia domineerde de druif de wijngaarden.

Gebieden

Californië is de onbetwiste koning als het gaat om de productie van Zinfandel. De druif wordt verbouwd van de Central Valley tot aan de North Coast, maar er zijn enkele gebieden die bijzonder opmerkelijk zijn:

1. Sonoma County: Het Dry Creek Valley in Sonoma is beroemd om zijn oude Zinfandel-wijnstokken die enkele van de meest gewaardeerde wijnen van het ras produceren.

2. Napa Valley: Ondanks dat het gebied vooral bekend staat om zijn Cabernet Sauvignon, produceert het ook enkele uitstekende Zinfandels, vooral in gebieden zoals St. Helena en Calistoga.

3. Paso Robles: In Central Coast, waar het klimaat heter is, produceert de Zinfandel krachtigere wijnen met een hoger alcoholgehalte.

Wijnstijlen

De veelzijdigheid van de Zinfandel-druif resulteert in een reeks wijnstijlen, met als voornaamste:

1. Rood: De klassieke rode Zinfandel is fruitig met smaken van framboos, zwarte bes en zwarte kersen, vaak met tonen van zwarte peper, kruiden en soms zelfs tabak.

2. White Zinfandel: Een roze wijn, licht zoet, en gemaakt door de schillen vroeg in het fermentatieproces te verwijderen. Het werd per ongeluk gecreëerd in de jaren ’70 en groeide snel in populariteit, vooral onder nieuwe wijnliefhebbers.

3. Late Harvest Zinfandel: Een zoetere wijn gemaakt van druiven die langer aan de wijnstok zijn gelaten, waardoor ze meer suiker opbouwen.

Bijzondere Kenmerken

1. Leeftijd van de wijnstok: Veel Zinfandel-wijngaarden in Californië hebben wijnstokken die meer dan 100 jaar oud zijn. Deze oude wijnstokken produceren minder fruit, maar van een hogere kwaliteit, wat resulteert in rijkere, diepere wijnen.

2. Veelzijdigheid: De Zinfandel kan een breed scala aan wijnstijlen leveren, van diepe rode wijnen tot lichtzoete rosés.

3. Terroir-expressie: Hoewel de Zinfandel in heel Californië wordt verbouwd, drukt het de kenmerken van zijn groeiplaats duidelijk uit in de wijn, wat leidt tot een breed scala aan smaken en aroma’s, afhankelijk van waar het is geteeld.

Samenvattend is de Zinfandel meer dan alleen een druif; het is een verhaal van Amerikaanse veerkracht, innovatie en diversiteit. Van zijn bescheiden Europese wortels tot zijn status als een van Amerika’s meest geliefde druiven, blijft de Zinfandel verrassen en verleiden met zijn veelzijdigheid en rijke smaakprofiel.

Zinfandel Bogle Vineyards Californië

Peter Doomen