De Cru’s van Beaujolais: Een Verkenning van de Topwijnen uit Zuid-Bourgondië

 

De Beaujolais is een van de meest onderschatte wijnregio’s van Frankrijk. De streek ligt in het zuidelijke deel van Bourgondië en is beroemd om zijn levendige en fruitige rode wijnen gemaakt van de gamay-druif. Hoewel vaak overschaduwd door de meer bekende en prestigieuze gebieden van Bourgondië, heeft Beaujolais een unieke diversiteit en complexiteit te bieden, vooral dan binnen zijn tien cru’s.

De term ‘cru’ wordt in de wijnwereld gebruikt om een wijngaard of groep wijngaarden van erkende kwaliteit te beschrijven. In Beaujolais verwijst het naar tien specifieke dorpen of appellaties die de hoogste kwaliteit wijnen produceren. Van noord naar zuid zijn dit: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly en Côte de Brouilly. Elk van deze cru’s heeft zijn eigen unieke terroir en produceert wijnen met een onderscheidend karakter.

De tien cru’s getypeerd

Saint-Amour: Deze cru ligt het meest noordelijk en staat bekend om zijn lichte, aromatische wijnen met tonen van rood fruit en specerijen. Ze zijn perfect om jong te drinken, hoewel sommige kunnen verouderen.

Juliénas: Hier worden enkele van de meest gestructureerde wijnen van Beaujolais geproduceerd, met rijke smaken van donker fruit, aarde en kruiden. Ze hebben een goed rijpingspotentieel.

Chénas: Chénas is de kleinste cru in termen van productie en de wijnen staan bekend om hun diepe, complexe karakter en aroma’s van wilde rozen.

Moulin-à-Vent: Beschouwd als een van de beste cru’s, produceert Moulin-à-Vent krachtige, tannine-rijke wijnen die tot 10 jaar of langer kunnen rijpen. Ze hebben vaak smaken van donkere bessen en aarde.

Fleurie: Zoals de naam al doet vermoeden (‘fleur’ betekent ‘bloem’ in het Frans), zijn de wijnen van Fleurie vaak bloemig, met een lichte en elegante stijl.

Chiroubles: Dit is de hoogst gelegen cru, wat resulteert in lichte, frisse wijnen met een levendig zuurgehalte. Ze worden best jong gedronken.

Morgon: Morgon is beroemd om zijn volle, robuuste wijnen met een diepe robijnrode kleur. Ze kunnen vaak baat hebben bij enkele jaren veroudering.

Régnié: Dit is de nieuwste cru van Beaujolais, erkend in 1988. De wijnen zijn fruitig en soepel, met een goede balans tussen zuurgraad en tannines.

Brouilly: De grootste cru in termen van productie, Brouilly produceert toegankelijke, fruitige wijnen die goed zijn als jonge wijnen.

Côte de Brouilly: Gelegen op de hellingen van de vulkanische berg Mont Brouilly, produceren de wijngaarden van Côte de Brouilly meer geconcentreerde wijnen met een minerale noot.

Gamay, tien maal anders

Hoewel de tien cru’s van Beaujolais allemaal gamay-wijnen produceren, is de variatie in smaakprofielen en stijlen opmerkelijk. Deze diversiteit is het resultaat van verschillen in bodemsamenstelling, blootstelling aan de zon, hoogte en wijnbereidingstechnieken. Het onderzoeken van de cru’s van Beaujolais biedt een fascinerend inzicht in het unieke terroir van deze wijnregio en de buitengewone expressie van de Gamay-druif.

Bovendien is licht gekoelde beaujolais een verfrissende zomerdrank die erg goed past bij vele maaltijden, zelfs bij vis. De moeite om te proberen, waarbij Fleurie, Chiroubles en vooral Saint-Amour de zomerse stijl weerspiegelen.

Saint-Amour Baptiste Bienvenu

Peter Doomen