De Terroir-kloof in Chablis: Linkeroever vs. Rechteroever

 

Chablis staat bekend om zijn onderscheidende, mineraalgedreven Chardonnay-wijnen, maar de wijngaarden in de regio beslaan beide oevers van de Serein-rivier, wat leidt tot merkbare verschillen in wijnstijl tussen de linker- en rechteroever.

Het Voordeel van de Rechteroever

De Chablis Grand Cru-wijngaarden en veel van de meest prestigieuze Premier Cru-locaties bevinden zich op de rechteroever van de Serein. Deze oostelijke blootstelling zorgt voor meer zonneschijn en warmte voor de wijnstokken, wat resulteert in Chardonnay-druiven die volledig rijpen. Wijnen van de rechteroever hebben de neiging een rijper, meer fruitgedreven profiel te vertonen, met smaken van rijpe citrus, witte bloemen en een romige, bijna honingachtige textuur.

De Kimmeridgische bodems die de rechteroever domineren, dragen ook bij aan deze stijl. Deze oude, kleirijke bodems, afkomstig van versteende oesterschelpen, worden beschouwd als het ideale terroir voor Chablis en geven de wijnen een onderscheidende mineraliteit en ziltigheid. Producenten zoals Domaine Raveneau, wiens Chapelot-wijngaard als een van de beste op de rechteroever wordt beschouwd, maken Chablis met opmerkelijke intensiteit en complexiteit.

Het Verschil met de Linkeroever

Daarentegen produceert de linkeroever van de Serein doorgaans een slankere, meer sobere stijl van Chablis. De wijngaarden hier, inclusief de geprezen Premier Cru-locaties zoals Vaillons en Montmains, ontvangen minder direct zonlicht vanwege hun zuidoostelijke blootstelling. Dit resulteert in Chardonnay-druiven die een hogere zuurgraad behouden en vaak een nog meer uitgesproken mineraal karakter hebben.

De bodems op de linkeroever bestaan voornamelijk uit Portlandiaanse kalksteen, die als minder gunstig voor Chardonnay wordt beschouwd vergeleken met het Kimmeridgische terroir. Wijnen van de linkeroever zijn doorgaans strakker, met smaken van groene appel, natte steen (denk aan de lucht na een portie onweer) en een verkwikkende, bijna zilte afdronk. Producenten zoals Domaine des Malandes maken Chablis van de linkeroever die scherp gefocust zijn, geduld vereisen, maar belonen met hun kristalheldere zuiverheid.

Het Rechteroever- vs. Linkeroever-debat

Hoewel je gemakkelijk kunt veralgemenen, is de kloof tussen rechter- en linkeroever Chablis niet absoluut. Uitstekende wijnbereiding kan terroirbeperkingen overwinnen, en vaardige producenten aan beide zijden van de rivier maken Chablis van wereldklasse. Bovendien bevinden sommige Premier Cru-locaties, zoals de Vaulorent-wijngaard, zich aan beide zijden van de rivier en produceren wijnen die een harmonieuze balans van de twee stijlen vertonen.

Uiteindelijk is de diversiteit van Chablis een deel van zijn charme. Oplettende wijnliefhebbers kunnen de nuances tussen uitdrukkingen van de linker- en rechteroever verkennen, of producenten zoeken die meesterlijk fruit van beide zijden van de rivier mengen. Hoe dan ook, de mineraliteit en pittige zuurgraad die Chablis definiëren, blijven duidelijk aanwezig, en herinneren ons aan het unieke terroir dat deze appellatie zijn iconische status geeft.

Peter Doomen