De wijnen van Irancy: charmant maar overschaduwd

 

In de wereld van de Bourgondische wijnen is Irancy een naam die vaak over het hoofd wordt gezien, overschaduwd door de beroemdere dorpen en appellations van de regio. Toch biedt Irancy, gelegen in het noordelijke deel van Bourgogne nabij Chablis, wijnen die een ontdekking waard zijn. Deze kleine, charmante appellation staat bekend om zijn rode wijnen, die een unieke mix van druivensoorten en een bijzonder terroir weerspiegelen.

Het Terroir van Irancy

Irancy ligt in een schilderachtig dal aan de oevers van de rivier de Yonne. De wijngaarden profiteren van een klimaat dat iets koeler is dan in de zuidelijker gelegen delen van Bourgogne, met een mix van kalksteen- en kleibodems die ideaal zijn voor het verbouwen van Pinot Noir. Het terroir van Irancy draagt bij aan de productie van wijnen met een frisse zuurgraad, verfijnde tannines en een elegante structuur.

De druif César: Een historische toevoeging

Hoewel Pinot Noir de onbetwiste koning is van Bourgogne, speelt in Irancy een andere druif een opmerkelijke bijrol: César. Deze oude druif, die naar verluidt door de Romeinen naar de regio is gebracht, wordt in kleine hoeveelheden toegevoegd aan de wijnen van Irancy. De appellation staat toe dat maximaal 10% César in de wijnen wordt gebruikt, hoewel sommige producenten ervoor kiezen om deze druif helemaal niet te gebruiken.

César is een krachtige druif die kleur, tannine en structuur aan de wijn toevoegt. In tegenstelling tot de delicate Pinot Noir, heeft César een robuuster karakter met aroma’s van zwarte bessen, pruimen en soms een vleugje kruiden. De combinatie van deze twee druiven resulteert in wijnen die zowel elegant als krachtig zijn, met een complexe smaak en een groot bewaarpotentieel.

De Wijnen van Irancy

De rode wijnen van Irancy zijn doorgaans medium-bodied met een mooie balans tussen fruitigheid en zuurgraad. Ze hebben aroma’s van rode kersen, aardbeien en soms een vleugje bloemen, met subtiele aardse tonen die typerend zijn voor Bourgogne. De toevoeging van César kan de wijnen een extra laag van complexiteit geven, met diepere kleuren en stevigere tannines.

Een goed voorbeeld van een typische Irancy-wijn is vaak levendig en fris, met een minerale ondertoon die de nabijheid van de kalksteenbodems weerspiegelt. Deze wijnen zijn uitstekend te combineren met een breed scala aan gerechten, van gegrilde kip en eend tot zachte kazen en zelfs gerechten met paddenstoelen.

Traditioneel en uniek

Irancy mag dan minder bekend zijn dan andere Bourgondische appellations, de wijnen die hier vandaan komen zijn absoluut de moeite waard om te ontdekken. Met de unieke toevoeging van de César-druif, biedt Irancy wijnen die zowel traditioneel als uniek zijn, met een eigen karakter dat liefhebbers van Bourgondische wijnen zeker zal aanspreken. Of je nu een doorgewinterde wijnkenner bent of een nieuwsgierige beginner, de wijnen van Irancy bieden een fascinerende en smaakvolle reis door een minder bekend maar boeiend deel van Bourgogne. De klap op de vuurpijl? Irancy kent prijzen tussen 15 en 25 euro, wat in Bourgogne een absolute topper betekent qua prijs/kwaliteit.

Peter Doomen