Drink rode wijn… tegen corona!

Peter Doomen-1 februari 2021

Een recent artikel in The Drinks Business wordt deze dagen druk gedeeld door wijnliefhebbers.

De auteur stelt: “Research from Taiwan shows that tannins in wine can help fight Covid-19 by effectively inhibiting the activity of two key enzymes within the virus.”

Goed nieuws dus! Drink rode wijn en bestrijd zo het coronavirus. Of zit er meer achter?

De Franse Paradox

Het lijkt alleszins te sporen met wat wijnliefhebbers kennen als de Franse Paradox. Hoewel de Fransen evenveel vetten consumeren als bijvoorbeeld de Engelsen, blijken ze veel minder vaak te sterven aan hart- en vaatziekten.

Beide landen consumeren gelijkaardige hoeveelheden alcohol, dus ook daar ligt het verschil niet. Maar in Frankrijk is rode wijn de drank bij uitstek, waar dat in de UK vooral bier en gedestilleerd is.

Wetenschappers vermoedden dus dat het bepaalde stoffen in de rode wijn zijn die voor dit effect zorgen. Polyfenolen zijn daarbij de meest logische kandidaten, omdat ze in relatief hoge dosis voorkomen in rode wijn en veel minder in andere dranken.

Rode kleur

Polyfenolen worden door chemici in vier groepen onderverdeeld. Slechts twee van die groepen komen noemenswaardig in rode wijn voor: om te beginnen de flavonoïden, met onder andere catechine en epicatechine, maar ook malvidine. Die laatste stof is verantwoordelijk voor de rode kleur van de wijn.

Van een andere groep is resveratrol de bekendste molecule en die komt in druiven voor, maar ook in kleine hoeveelheden in rode wijn. Tot 2 mg per liter. Als je weet dat een ‘therapeutische dosis’ 1 gram is, dan besef je dat je andere bronnen zult moeten aanboren om voldoende resveratrol op te nemen zodat het ook echt werkt. Ik ken niemand die dagelijks vijftig liter wijn drinkt. Ik zou het ook niemand aanraden.

Zes stoffen om Covid te bestrijden

Terug naar het onderzoek van Mien-Chie Hung en collega’s. Het team testte zes chemische stoffen (catechine, luteoline, quercetine, proanthocyanidine, resveratrol, en looizuur) op hun mogelijkheden om de enzymatische activiteit van SARS-CoV-2-Mpro te onderdrukken om daarmee het virus te verzwakken.

De stoffen werden opgelost en vervolgens mocht het virus een half uurtje op kamertemperatuur in de zes oplossingen rondzwemmen.

Alle zes deze stoffen komen in meer of mindere mate in rode wijn voor. Jammer genoeg bleek enkel looizuur een significant effect te sorteren.

Nu komt looizuur ook wel in rode wijn voor, zij het in minieme hoeveelheden, maar ook daar zie ik niet dadelijk in hoe je rode wijn dan kunt gebruiken om het coronavirus buiten te houden.

Een inspuiting met bleekwater… vrijwilligers?

Het is een beetje zoals met bleekwater: het is niet omdat bleekwater ontsmettend werkt, dat je het ook in je aderen moet spuiten om besmettingen tegen te gaan.

Corona is een virus dat de luchtwegen en de longen aantast. Ik ken in ieder geval geen wijnliefhebber die zijn longen met rode wijn bevochtigt, toch niet bewust. En al helemaal niemand die dat een half uur uithoudt.

We zullen ons maar troosten met de gedachte dat een goed glas rode wijn misschien niet corona de baas kan, maar dan toch de sfeer erin houdt in deze kille tijden. Gezondheid!

Peter Doomen

Peter dronk op de leeftijd van 8 maanden zijn eerste glas champagne en was toen al verkocht. Hij is wijnmeester van de Vlaamse Wijngilde en auteur van diverse boeken over wijn, waaronder over champagne en over de wijnen van eigen bodem. Hij schreef ook "Bucketlist voor een wijnkenner".

foto José bewerkt-ecb36201
José Lemahieu kersvers ereburger Heuvelland (luik 2)
02-03-2021 José Lemahieu werd ereburger van het Heuvelland. Pieter Verheyde van Terminus laat zijn licht schijnen over de verdienste van José en over de plaats van de Heuvellandse wijn op de kaart.

12.3 IMG_0834 (Medium)-0370a226
Biocultuur in Champagne
01-03-2021 Hoe bio is bio? En hoe bio kan champagne zijn, afkomstig uit een vochtig en koel klimaat? Links een klassiek maanlandschap, rechts een deel van hetzelfde perceel dat bio bewerkt wordt.

foto José bewerkt-39188692
José Lemahieu: kersvers ereburger Heuvelland
16-02-2021 Wijngemeente Heuvelland besloot José Lemahieu het ereburgerschap toe te kennen. Wij werpen licht op José's verdienste.

10.3 IMG_2958 (Medium)-657e19cb
Champagne bewaren
16-02-2021 Met de feestdagen een fles feestelijke bubbels gekregen, en je nu aan het afvragen of je die nog kunt bewaren? Zoek niet verder en ontdek hier welke champagne ook een bewaarwijn is.

9.3 IMG_8791_800x533-8ea5e274
Champagne Rosé
02-02-2021 Bij een beetje Valentijn hoort een lekkere champagnerosé. Maar hoe wordt die gemaakt en vooral: is het ook goede wijn?


Lees meer van Peter Doomen