Drink rode wijn… tegen corona!

Een recent artikel in The Drinks Business wordt deze dagen druk gedeeld door wijnliefhebbers.

De auteur stelt: “Research from Taiwan shows that tannins in wine can help fight Covid-19 by effectively inhibiting the activity of two key enzymes within the virus.”

Goed nieuws dus! Drink rode wijn en bestrijd zo het coronavirus. Of zit er meer achter?

De Franse Paradox

Het lijkt alleszins te sporen met wat wijnliefhebbers kennen als de Franse Paradox. Hoewel de Fransen evenveel vetten consumeren als bijvoorbeeld de Engelsen, blijken ze veel minder vaak te sterven aan hart- en vaatziekten.

Beide landen consumeren gelijkaardige hoeveelheden alcohol, dus ook daar ligt het verschil niet. Maar in Frankrijk is rode wijn de drank bij uitstek, waar dat in de UK vooral bier en gedestilleerd is.

Wetenschappers vermoedden dus dat het bepaalde stoffen in de rode wijn zijn die voor dit effect zorgen. Polyfenolen zijn daarbij de meest logische kandidaten, omdat ze in relatief hoge dosis voorkomen in rode wijn en veel minder in andere dranken.

Rode kleur

Polyfenolen worden door chemici in vier groepen onderverdeeld. Slechts twee van die groepen komen noemenswaardig in rode wijn voor: om te beginnen de flavonoïden, met onder andere catechine en epicatechine, maar ook malvidine. Die laatste stof is verantwoordelijk voor de rode kleur van de wijn.

Van een andere groep is resveratrol de bekendste molecule en die komt in druiven voor, maar ook in kleine hoeveelheden in rode wijn. Tot 2 mg per liter. Als je weet dat een ‘therapeutische dosis’ 1 gram is, dan besef je dat je andere bronnen zult moeten aanboren om voldoende resveratrol op te nemen zodat het ook echt werkt. Ik ken niemand die dagelijks vijftig liter wijn drinkt. Ik zou het ook niemand aanraden.

Zes stoffen om Covid te bestrijden

Terug naar het onderzoek van Mien-Chie Hung en collega’s. Het team testte zes chemische stoffen (catechine, luteoline, quercetine, proanthocyanidine, resveratrol, en looizuur) op hun mogelijkheden om de enzymatische activiteit van SARS-CoV-2-Mpro te onderdrukken om daarmee het virus te verzwakken.

De stoffen werden opgelost en vervolgens mocht het virus een half uurtje op kamertemperatuur in de zes oplossingen rondzwemmen.

Alle zes deze stoffen komen in meer of mindere mate in rode wijn voor. Jammer genoeg bleek enkel looizuur een significant effect te sorteren.

Nu komt looizuur ook wel in rode wijn voor, zij het in minieme hoeveelheden, maar ook daar zie ik niet dadelijk in hoe je rode wijn dan kunt gebruiken om het coronavirus buiten te houden.

Een inspuiting met bleekwater… vrijwilligers?

Het is een beetje zoals met bleekwater: het is niet omdat bleekwater ontsmettend werkt, dat je het ook in je aderen moet spuiten om besmettingen tegen te gaan.

Corona is een virus dat de luchtwegen en de longen aantast. Ik ken in ieder geval geen wijnliefhebber die zijn longen met rode wijn bevochtigt, toch niet bewust. En al helemaal niemand die dat een half uur uithoudt.

We zullen ons maar troosten met de gedachte dat een goed glas rode wijn misschien niet corona de baas kan, maar dan toch de sfeer erin houdt in deze kille tijden. Gezondheid!

Peter Doomen