Garnaalkroketjes zonder weerga, én wijnen natuurlijk

Ooit belde ik mijn grootmoeder op om haar hét recept van garnaalkroketjes te ontfuselen.

Het zal een familietrek zijn, maar ze was chaotisch. Voor mij kwam het over als ‘je ontvangt puzzelstukjes door de telefoon, en maak er maar wat van’. En ik had maar vier stukken van twintig frank. Het was nog de tijd van de telefoonhokjes.

Garnaalkroketjes

Gaandeweg leerde ik dat haar recept garant staat voor de beste garnaalkroketten. Een recept dat ik dus niet graag deel. Maar toch geef ik de grote geheimen hier prijs, samen met klassieke wijncombinaties.

Het klassieke recept voor garnaalkroketten omvat typisch de volgende ingrediënten en stappen:

Ingrediënten

  • 250-300 gram gepelde garnalen (Noordzeegarnalen zijn ideaal)
  • 75 gram boter
  • 100 gram bloem (plus extra voor het paneren)
  • 500 ml volle melk
  • 2 eidooiers
  • Citroensap naar smaak
  • Nootmuskaat, zout en peper naar smaak
  • Paneermeel
  • 2 eieren (voor het paneren)
  • Frituurolie

Bereidingswijze:

1. Roux Maken: Smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe en roer gedurende een paar minuten om een roux te maken. Zorg ervoor dat het mengsel niet bruin wordt.

2. Melk Toevoegen: Voeg geleidelijk de melk toe aan de roux, constant roerend om klontjes te voorkomen. Kook het mengsel tot het dik genoeg is om aan een lepel te blijven hangen.

3. Kruiden en Garnalen Toevoegen: Voeg zout, peper, nootmuskaat en een beetje citroensap toe. Roer de garnalen erdoor. Laat het mengsel afkoelen.

4. Kroketten Vormen: Vorm kroketten van het afgekoelde mengsel. Dit kan met de hand of met behulp van een lepel.

5. Paneren: Klop de eidooiers los. Haal elke kroket eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel.

6. Frituren: Verhit de olie tot ongeveer 180°C en frituur de kroketten tot ze goudbruin zijn.

Tip van de sluier: de kroketjes van mijn grootmoeder-zaliger baseerden zich op een gebluste garnelenfonds om toe te voegen aan de roux, in plaats van… 🙂 Bovendien werd die roux geflambeerd met de garnalenschelpen. Je gebruikt dus ongepelde garnalen en dat is heel wat werk. Maar veel lekkerder.

Wijncombinaties

Bij het serveren van garnaalkroketten zijn er enkele wijnkeuzes die goed passen bij de delicate smaak van de garnalen en de knapperige textuur van de kroketten:

1. Chardonnay: Een niet te houtige Chardonnay kan goed samen gaan met de romige textuur van de kroketten.

2. Sauvignon Blanc: Een frisse en fruitige Sauvignon Blanc kan de ziltige smaak van de garnalen mooi aanvullen.

3. Champagne of Mousserende Wijn: De bubbels en de frisheid van een goede Champagne of mousserende wijn kunnen een uitstekende aanvulling zijn op zowel de textuur als de smaak van de garnaalkroketten.

4. Pinot Gris: Een Pinot Gris met zijn subtiele fruitige tonen kan een fijne balans bieden voor het gerecht. Kies dan zeker een dogere versie.

5. Droge Riesling: Een droge Riesling met zijn hoge zuurgraad en fruitige karakter past goed bij de rijkdom van de kroketten.

Deze wijnen moeten gekoeld geserveerd worden en bieden een aangenaam contrast of aanvulling op de rijke en hartige smaken van de garnaalkroketten.

 

Sauvignon Blanc RSA 2020

Peter Doomen