Twaalf topwijnen volgens wijnkenners

 

Wat zijn de beste wijnen ter wereld? Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om een eerlijk, objectief antwoord op die vraag te geven. Hier is een lijst van wijnen en wijnhuizen – in willekeurige volgorde – die algemeen worden gezien als topproducten en producenten. Als je ooit de kans krijgt om deze wijnen te proeven, laat het dan niet glippen.

Domaine de la Romanée-Conti (Bourgogne, Frankrijk)

Consequent beoordeeld als een van ‘s werelds beste en duurste wijnen door publicaties als Wine Spectator, Decanter en The Wine Advocate.

Domaine de la Romanée-Conti ligt in Vosne-Romanée, Bourgondië, Frankrijk. Het produceert enkele van de meest prestigieuze en dure rode Bourgondische wijnen. Het landgoed bezit verschillende grand cru-wijngaarden, waaronder Romanée-Conti, La Tâche, Richebourg, Romanée-St-Vivant, Grands Échezeaux en Échezeaux. Wijnen van Domaine de la Romanée-Conti staan bekend om hun uitzonderlijke kwaliteit, diepte en complexiteit. Een enkele fles kan duizenden dollars kosten.

Screaming Eagle Cabernet Sauvignon (Napa Valley, Californië)

Een cult-Cabernet die talloze scores van 100 punten heeft gekregen van critici als Robert Parker.

Screaming Eagle Cabernet Sauvignon is een cultwijn uit Napa Valley, Californië. Het staat bekend om zijn intense concentratie en beperkte productie van slechts 200 kisten per jaar. De wijn heeft een cultstatus bereikt vanwege zijn uitzonderlijke kwaliteit en grote vraag. Screaming Eagle is een van de duurste en meest gewilde Cabernet Sauvignons ter wereld. Het is een maatstaf voor het beste dat Napa Valley kan produceren.

Lafite Rothschild (Bordeaux, Frankrijk)

Een legendarische eerstegroei-Bordeaux die zeer gewild en alom geprezen is.

Château Lafite Rothschild is een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in Bordeaux, Frankrijk. Het is geclassificeerd als een eerste groei in de Médoc-classificatie van 1855. De wijnen van Lafite Rothschild staan bekend om hun elegantie, finesse en lange levensduur. Cabernet Sauvignon is de dominante druivensoort en maakt ongeveer 70% van de blend uit. Lafite Rothschild is zeer gewild bij wijnverzamelaars en -kenners over de hele wereld.

Opus One (Napa Valley, Californië)

Een blend in Bordeaux-stijl die wordt beschouwd als een van de beste en meest prestigieuze wijnen van Californië.

Opus One is een blend in Bordeaux-stijl geproduceerd in Napa Valley, Californië. Het wordt beschouwd als een van de beste en meest prestigieuze wijnen van Californië. Opus One was de eerste joint venture tussen Bordeaux en Californië, ontstaan door een samenwerking tussen Robert Mondavi en Baron Philippe de Rothschild. De wijn staat bekend om zijn hoge kwaliteit en is vaak op een bizar niveau geprijsd. Opus One wordt beschouwd als een maatstaf voor het vermogen van Californië om wijnen van wereldklasse te produceren.

Gaja Barbaresco (Piemonte, Italië)

De wijnen van deze gerenommeerde producent in Piemonte worden door kenners consequent tot de beste van Italië gerekend.

Gaja Barbaresco is een gerenommeerde producent in Piemonte, Italië. De wijnen van dit landgoed worden door experts consequent tot de beste van Italië gerekend. Gaja staat bekend om het maken van uitzonderlijke Barbaresco-wijnen. De wijnen vertonen een uitstekende kwaliteit en complexiteit. Gaja wordt beschouwd als een van de topproducenten in de Barbaresco-regio.

Krug Champagne (Champagne, Frankrijk)

Krug wordt door velen beschouwd als de beste champagne en staat bekend om zijn complexiteit en elegantie.

Het huis werd in 1843 gesticht door Joseph Krug. Krug fermenteert al zijn wijnen in kleine eikenhouten vaten. Het huis onderhoudt een grote wijnreserve om consistentie in zijn blends te garanderen. De vlaggenschipwijn van Krug is de multi-vintage Grande Cuvée.

Penfolds Grange (Zuid-Australië)

De meest iconische en gevierde wijn van Australië, door critici vaak beoordeeld als een van ‘s werelds beste.

De wijn wordt gemaakt van Shiraz druiven. Het staat bekend om zijn intense, complexe smaken en het vermogen om tientallen jaren te rijpen. Penfolds Grange wordt beschouwd als een maatstaf voor de Australische wijnbereiding.

Château Petrus (Bordeaux, Frankrijk)

Château Petrus is een legendarische wijn op basis van Merlot uit Pomerol. Het is een van de meest prestigieuze en dure Bordeaux-wijnen. De wijn wordt voornamelijk gemaakt van Merlot-druiven. Chateau Petrus dwingt hoge prijzen af op veilingen. Het wordt beschouwd als een van de beste wijnen ter wereld.

Lees verder onder de pub.

Haut-Médoc Vieilles Vignes Château Bertrand Braneyre

 

Sine Qua Non (Californië)

Sine Qua Non (Californië) is een cultproducer in Rhône-stijl. Het heeft een reputatie opgebouwd voor het maken van enkele van de beste en meest gewilde wijnen van de Nieuwe Wereld. De wijnen zijn beperkt in productie en hoog toegewezen. Sine Qua Non richt zich op Rhône-druivenrassen zoals Syrah en Grenache. De wijnen staan bekend om hun complexiteit, intensiteit en leeftijdswaardigheid.

Dominus (Napa Valley, Californië)

Dominus is een blend in Bordeaux-stijl van Christian Moueix. Het wordt beschouwd als een van Napa’s referentiewijnen. De wijn is een massief gestructureerde Bordeaux-achtige blend van de historische Napanook-wijngaard. De beste jaargangen zijn vanaf 1990, waarbij de meest recente de meest indrukwekkende is. Dominus is een stijlvolle, stijlvolle wijn die altijd een delicaat huwelijk van fruit en eikenhout in perfecte balans laat zien.

Sassicaia (Toscane, Italië)

De originele “Super Tuscan” die een revolutie teweegbracht in de Italiaanse wijnbereiding en nu wordt beschouwd als een van de beste van Italië.

Sassicaia wordt beschouwd als een van de beste wijnen van Italië. Het was de eerste wijn die Cabernet Sauvignon in Toscane gebruikte, waarmee hij brak met traditionele wijnen op basis van Sangiovese. Sassicaia heeft een revolutie teweeggebracht in de Italiaanse wijnbereiding door het potentieel van internationale druivenrassen aan te tonen. De wijn wordt geproduceerd door de familie Incisa della Rocchetta op hun landgoed Bolgheri. Sassicaia is nu een zeer gewilde en prestigieuze wijn uit de regio Toscane.

Leeuwin Art Series Chardonnay (Margaret River, Australië)

Deze Chardonnay uit West-Australië wordt consequent geprezen als een van ‘s werelds grootste witte wijnen.

Leeuwin Art Series Chardonnay is een gerenommeerde Chardonnay uit de Margaret River regio van West-Australië. Het wordt consequent geprezen als een van ‘s werelds grootste witte wijnen. De wijn staat bekend om zijn complexiteit en rijpbaarheid. Hij is gemaakt in een Bourgondische stijl, waarbij gisting en rijping op vat bijdragen aan het rijke, gestructureerde karakter. Leeuwin Estate’s toewijding aan kwaliteit heeft hun Art Series Chardonnay tot een maatstaf gemaakt voor Australische Chardonnay.

Clos du Château de Meursault 2019

Peter Doomen