Wijn bij de BBQ

 

Ook het wereldkampioenschap staat steevast op hun kalender.

Op zaterdag 13 en zondag 14 april organiseerde BBQ-team Wettels on Fire hun jaarlijkse BBQ-dinner. Wij waren er graag bij om te genieten van de culinaire hoogstandjes die onder het professioneel toeziend oog van Master Cook Patrick de Gendt hun weg vonden naar de mooi gedekte tafels in zaal Twijndershof op de Graanmarkt in het centrum van Ninove.

Vurige Wettels

In de schaduw van de imposante abdijkerk brandt een passie die veel meer is dan alleen vlammen en rook. Welkom bij BBQ-club Wettels on Fire, een vereniging die niet alleen culinaire hoogstandjes bereikt op de grill, maar ook een hechte gemeenschap van smaakliefhebbers bijeenbrengt.

Wettels on Fire is het alom gelauwerde BBQ-team uit Ninove dat is samengesteld uit hobbykoks en professionele koks, en deelneemt aan heel wat gastronomische BBQ-wedstrijden en zelf ook jaarlijks een internationale wedstrijd inricht . Ninovieters worden ook wel wortels (wettels in het Ninofs) genoemd, vandaar de naam.

Wat begon als een klein groepje vrienden, gedreven door een gedeelde liefde voor barbecueën, groeide al snel uit tot een hechte gemeenschap van BBQ-liefhebbers uit alle hoeken van de stad. De passie voor grillen leidde tot de oprichting van een BBQ-club, gewijd aan het delen van hun culinaire avonturen en het verfijnen van hun vaardigheden.

Dit jaar viert het team hun tiende verjaardag en dat kan natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Om het jubileum te vieren, wordt voor het eerst het Culinaire Black Box Belgisch en Europees BBQ Kampioenschap georganiseerd. Dit zal doorgaan op 29 en 30 juni 2024 op de Graanmarkt en het Twijnsterplein in Ninove.

Het team bestaat vandaag uit: Bart Beeckmans, Laura Beeckmans, Hannelore De Clercq, Patrick de Gendt, Mathias Hauters, Carine Leroy, Kelly Malfroid, Jo Praet en Natasha Vander Voorde.

De Kunst van het Grillen

Bij BBQ-club Wettels on Fire draait alles om het perfectioneren van de kunst van het grillen. Van sappige steaks tot langzaam gegaarde ribbetjes, pulled porc en smaakvol gegrilde groenten… Deze grillspecialisten zijn meesters in het creëren van heerlijke gerechten die de zintuigen prikkelen en de harten verwarmen. Hun geheim? Een combinatie van hoogwaardige ingrediënten, vakkundige grilltechnieken en een flinke dosis passie voor het vak.

Maar wat BBQ-club Wettels on Fire echt onderscheidt, is de sterke nadruk op gemeenschap en samenhorigheid. Voor deze grillfanaten gaat barbecueën niet alleen over het bereiden van voedsel.  Het gaat ook over het samenbrengen van mensen, het creëren van herinneringen en het vieren van het goede leven. Elke bijeenkomst van de club is een kans voor leden om samen te komen, verhalen te delen en nieuwe vriendschappen te smeden rondom de gloeiende kolen van de grill.

BBQ-diner op niveau

BBQ-club Wettels on Fire organiseert regelmatig evenementen en activiteiten om de lokale gemeenschap te betrekken en te inspireren. Het BBQ-dinner van afgelopen weekend was een ideale gelegenheid om zowat 150 mensen te laten genieten van hun grillkunsten. Wie het team al langer kent, zal niet verbaasd zijn dat de mooie locatie Twijndershof binnen de kortste keren twee keer was uitverkocht.

Wijnen idem dito

Het was voor mij een hele eer om de wijnen te mogen selecteren bij het copieuze menu dat voorzitter Bart Beeckmans, Master Cook Patrick de Gendt en hun team voor ons klaarstoomden. Benieuwd naar de wijnen die ik selecteerde bij de gerechten? Hier komen ze:

Rundscarpaccio licht gerookt op hout | Truffelmayonaise | Tomatensalsa

Spätburgunder trocken Schieferboden -VDP Nelles – Ahr/Duitsland

Lichte kleurintensiteit met fijne tranen. Zeer aromatisch met vooral primair rood fruit: framboos en bosaardbei. Na walsen een overweldigende fijne kruidigheid. Puntje zoet vooraan op de tong, onmiddellijk gevolgd door hoge zuurtjes die het geheel zeer levendig houden.

Elegantie troef in deze Duitse pinot noir uit de Ahr van VDP-wijnmaker Nelles. VDP staat voor Verein Deutscher Prädikatsweingüter, zeg maar het kruim van de producenten uit die regio. Je herkent VDP-wijnmakers aan de afbeelding van de adelaar met een druiventros op de borst.

De Spätburgunder liet ik gekoeld serveren, wat een zeer verfrissend effect gaf. Lichtjes aards, wat de rooktoets perfect wist aan te vullen.

Irish van asperges | Breydelham | Kruidenroom

Duo van gerookte en gelakte Oosterscheldepaling | Kruidensausje | Karnemelk | Polderaardappel

Grüner Veltliner SUTTER Weinviertel DAC/Oostenrijk.

Dé witte druif uit Oostenrijk  met een uitgesproken aromatisch profiel en opvallende frisheid. Helder witgele wijn. Fijn en fruitig met een elegante body, zachte zuren en een peperige ondertoon.

Gegrilde zeebaars | Witte asperges | Gebrande prei | Jus van garnaaltjes | Griesmeel

Chardonnay SOMMOS – Somontano/Spanje

Helder lichtgeel met groene reflectie. Intens fruitig aroma met wit steenfruit en een toets van wilde kruiden, de wijn verblijft 3 maanden “sur lie” wat voor meer diepgang zorgt en een licht geroosterde toets. Volle aanzet, sappig, met een licht romige structuur. Toch voldoende zuren dank zij het microklimaat van de wijngaarden die op hoogte staan aangeplant op de uitlopers van de Pyreneeën.

Langzaam gegaard melkkalf | Gepofte zoete aardappel | Structuren van zandwortel | Crème van gerookte Cevenne-ui | Rode wijnsaus

Red Fire primitivo – Puglia/Italië

Kersenrood met licht gekleurde tranen. Zeer aromatisch, een onmiddellijke verleider in de neus met een rijk aromapallet van rijpe rode vruchten, gedroogde bloemen en kruiden. Een zachte, evenwichtige zalvende textuur met versmolten taninne. Slechts 13,5% alcohol, wat in deze zonovergoten DOP-appellatie uit Puglia, de hiel van de Italiaanse laars, een echte uitdaging is!

Symfonie van bittere chocolade | Gegrilde ananas | Crumble | Amandelijs

Strawwine viognier Foothills – Stellenbosch/Zuid-Afrika

In de Franse Jura zouden ze deze wijn een “vin de paille” noemen. De druiven worden ingedroogd op strooien matten waardoor ze verschrompelen tot rozijnen en de suikerconcentratie stijgt. 100% viognier, de druif die we kennen uit de noordelijke Rhône met appellaties als Condrieu en Château-Grillet. 24 maanden opvoeding op eikenhouten vat. Rijk en weelderig parfum van gedroogde abrikoos, mango, honing en amandelnoot. Ongelofelijke concentratie in de smaak met een lange finale. Zoet maar niet kleverig, de aciditeit countert de zoetheid en geeft vitaliteit en pit aan de wijn.

Ook zin gekregen?

Misschien heb je ondertussen de houtskool al uit de schuur gehaald en alvast de BBQ aangestoken?  Prima idee want oefening baart kunst. Voor de gerechten kan ik helaas niet zorgen maar weet dat je als Doorbraak-lezer wel de mogelijkheid hebt om de Red Fire primitivo aan te schaffen: Red Fire primitivo Puglia – Doorbraak wijn

Als je ooit in de buurt van Ninove bent en de verleidelijke geur van gegrild vlees in de lucht ruikt, weet dan dat BBQ-club Wettels on Fire niet ver weg is.

Wie Ninove en Wettels on Fire beter wil leren kennen, is welkom om de sfeer te komen opsnuiven in het weekend van 29 en 30 juni. Dan vindt het Belgian and European Culinary Championship plaats in het centrum van Ninove. Allen daarheen!

Wouter De Nul