Iedereen kan Proeven als een Pro

 
Op een ander plan Toen ik vorige zomer kennis maakte met de Nederlandse wijnschrijver Cees van Casteren, vertelde hij me over zijn op handen zijnde project, namelijk een boek gewijd aan het proeven van wijn. Met het Wijnproef Werkboek van Jancis Robinson dacht ik dat zoiets al bestond. Toen ik dat opperde, bleek snel dat […] Lees meer

Een woud aan tweelettercodes

 
Hoe weet je met welk soort champagneproducent je te maken hebt? Sinds 1990 draagt elke fles champagne een nummer dat toelaat de fles te traceren. De eerste twee karakters van dat nummer zijn een code die je vertelt welk type champagneverkoper onder de fles schuil gaat. Het zegt ook iets over het traject dat de […] Lees meer

Muscat de Noël

 
Muscat de Noël, een geweldige primeur in de appellatie muscat de Rivesaltes. Lees meer

Van wijn en hout

 
Sedert eeuwen wordt wijn 'opgevoed', opgeslagen en vervoerd in houten vaten. Dat geeft bijkomende aroma's en bewaarcapaciteit. Zullen die vaten met de tijd onveranderd blijven? Er wordt geëxperimenteerd met rechthoekige modellen. Lees meer
321Z6453 (Middel)-d4848fc0

Oud Conynsbergh: een verrassende nieuwkomer

 
Dat er in het Maasland of in het heuvelige Hageland aan wijnbouw wordt gedaan, is begrijpelijk. Maar in het Antwerpse Boechout? Een intrigerende nieuwkomer in het groeiende assortiment wijnen van eigen bodem. Lees meer

Is Bordeaux uitgeteld?

 
Bordeauxwijn, bij ons ooit de nummer één, krijgt klappen. De export naar België daalt ieder jaar. Wij gaan na hoe dat komt. Lees meer
9.1 IMG_4483 (Medium)-4531fd89

BSA: Brut Sans Année

 
Brut Sans Année is tegelijk het paradepaardje én de betaalbaarste champagne van elke zichzelf respecterende producent. Is het daarom dat de Vlaming wereldkampioen is in de consumptie van BSA? Lees meer
Melanie Van der Merwe

Vonkelwijn

 
Wat een prachtige taal toch, dat Afrikaans… Melanie van der Merwe laat de koolzuurbelletjes “vonkelen” in het glas. Lees meer

Welkom bij de Wijnbrief van Doorbraak

 
Drie doorgewinterde wijnkenners vullen voortaan twee maal per maand uw wijnkennis aan met een Doorbraak wijn-nieuwsbrief. Welkom in de wondere wereld van de wijn. Lees meer