- De rosé de Provence: een 2.600 jaar oude geschiedenisdoor Peter DoomenEen echte wijnliefhebber drinkt geen rosé, zegt het cliché. Niets is minder waar… Ontdek de rosés van dé roséstreek bij uitstek: de Provence.
- Tien ouder- en nieuwerwetse wijnendoor Peter DoomenSnakt u ook zo naar de vakantie? Een vakantie om misschien wel een nieuwe wijn te ontdekken, behalve de obligate ontspanning die u verdiend heeft? Tien tips.
- Kurksmaak in wijn: een onvergeeflijke fout in 2024door Peter DoomenKurksmaak in wijn? Ik ben het zo beu… het kan perfect vermeden worden, maar waarom doen producenten het dan niet?
- En de consument, meneer, hij werd bedotdoor Peter DoomenIn de wijnbusiness gaat het er hard aan toe: verkopen telt! Hoe herken je marketing-truukjes zodat je je geld niet spendeert aan dure wijnen die het niet waard zijn?
- Primitivo, de druif uit het Italiaanse zuidendoor Peter DoomenToegegeven, een druif ‘primitivo’ noemen leidt niet dadelijk tot grote acceptatie bij een publiek dat er een verfijnde smaak op na houdt. Maar primitivo is een populaire, zij het omstreden druif. Ontdek hier waarom…
- Alcohol, Beëlzebub voor de gezondheid?door Peter DoomenDe woke kerk houdt ons graag voor dat alcohol des duivels is. Verbieden doen ze graag. Maar is dat ook terecht?
- De Terroir-kloof in Chablis: Linkeroever vs. Rechteroeverdoor Peter DoomenChablis, een favoriet van veel Vlamingen. Maar wie weet van het debat dat zich daar afspeelt, tussen de wijnen van de linker- en de rechteroever van de Serein? Tijd voor een verkenning!
- Hoe verleid je een wijnjournalist?door Peter DoomenWijnjournalisten zijn ook maar mensen, naar ‘t schijnt. En dus kunnen ze alles weerstaan behalve de verleiding. Die verleidingen liggen in een klein hoekje…
- De wijnen van Irancy: charmant maar overschaduwddoor Peter DoomenIrancy zei u? In de Bourgogne? Ja, en nog wel van de meest betaalbare bourgogne ooit! Ontdek hier het verhaal van bourgogne die nog geen twintig euro per fles kost maar die wel érg bourgogne is. Soms met toevoeging van…
- Starten met wijn proevendoor Peter DoomenWil je starten met wijn proeven? Leer hier de belangrijkste kneepjes van het vak!
- Domaine W: de champagnefilosofie in Waals-Brabantdoor Peter DoomenDat onze streken geschikt zijn voor de productie van mousserende wijnen, is ondertussen bekend. Dit middelgrote domein in Waals Brabant is doordrongen van de champagnefilosofie. Een kennismaking.
- Pongracz MCCdoor Wouter De NulOntdek deze Zuid-Afrikaanse bubbels met Hongaarse roots! Een avontuurlijke keuze om straks uw gasten te verrassen op het hopelijk zonovergoten lenteterras.
- Zes wijntrends anno 2024door Peter DoomenDe wijnwereld staat ook in 2024 niet stil. Ontdek zes wereldwijde trends die het dynamisme van de markt aangeven.
- Wijn bij de BBQdoor Wouter De NulAfgelopen weekend mocht wijnhandel Château Brillant zorgen voor aangepaste wijnen op het BBQ-dinner van “Wettels on Fire”, de BBQ club van Ninove die geregeld prijzen wegkaapt op Europese wedstrijden.
- Twaalf topwijnen volgens wijnkennersdoor Peter DoomenWat een topwijn is, hangt natuurlijk af van de voorkeuren van degene die hem drinkt. Maar dit illustere lijstje wijnen zou iedereen wel eens geproefd willen hebben…
- Pinot gris of pinot grigiodoor Wouter De NulTwee namen voor dezelfde druif, afhankelijk van de herkomst, maar met een duidelijk verschil in smaakprofiel. U leest er alles over in dit artikel.
- De Wijnen van Valpolicelladoor Peter DoomenValpolicella is een kleine, maar beroemde wijnstreek die enkele erg bijzondere en geliefde wijnen produceert.
- De Falanghina-Druivenvariëteit, of zijn het er twee?door Peter DoomenFalanghina werd voor het eerst genoemd in 1666, maar vermoedelijk dateert de druif uit de Romeinse tijd. Historisch en lekker!
- Blaufränkisch: een verrassend robuuste rode druif uit eerder koele klimatendoor Peter DoomenWijnliefhebbers beseffen al langer welke prachtige wijnen Blaufränkisch kan voortbrengen. Stilaan volgt ook het grotere publiek van wijnliefhebbers die de klassieke paden willen verlaten. Op ontdekking!
- Alicante, ook bekend om zijn droge rode wijnendoor Peter DoomenHoewel de wijnregio Alicante het meest bekend is om zijn zoete Fondillonwijn, worden er ook prima droge wijnen gemaakt. Een verkenning.
- Bordeaux in Brussels goederenstationdoor Wouter De NulVorige week was het weer zover. De jaarlijkse hoogmis voor elke Bordeauxliefhebber vond plaats in maison de la poste in de prachtige gerestaureerde gare maritime, in het begin van de twintigste eeuw het grootste goederenstation van Europa.
- Aligoté: in de Schaduw van Chardonnaydoor Peter DoomenAligoté mag dan niet zo bekend zijn als Chardonnay, het is een verleidelijke en lekkere druif. Waar komt ze voor en hoe krijg je ze te proeven?
- De Opkomst van Uruguay’s Tannatwijnendoor Peter DoomenTannat is het vlaggenschip van de Uruguyaanse wijnbouw. Maar waarom gedijt de druif daar zo goed? Een verkenning.
- Bobaldoor Wouter De NulVooral Portugal en Italië zijn bekend om hun onuitputtelijke reeks inheemse druiven. Toch zijn er ook in Spanje een aantal vaak “vergeten” druiven die het ontdekken waard zijn. Eéntje daarvan is de rode druif bobal.
- Tournée Minéraledoor Peter DoomenKun je op een wijnkundig verantwoorde manier meedoen aan de hype van de Tournée Minérale die na de feestdagen overal oplaait?
- De ongefilterde waarheid over Attila Gere: authentiek Hongaars wijnvakmanschapdoor Peter DoomenAtilla Gere is wellicht de meest bekende naam van de Hongaarse wijnbouw. Maar waarom geniet dit domein zo’n faam? En kun je de wijnen ook proeven als je geen miljonair bent?
- Parijs in een wijnbaddoor Wouter De NulVorige week was het in Parijs maar liefst drie dagen verzamelen geblazen voor wijnprofessionelen van over heel de wereld.
- Rias Baixas: een streek in opmarsdoor Peter DoomenIn het groene Spanje wordt mooie witte wijn gemaakt die in ons land sterk opkomt: de albarinho uit de Rias Baixas.
Wijn van de maand
Soort wijn
- Feestpaketten (7)
- Geen categorie (6)
- Mousserend (12)
- Rode wijn (55)
- Rose wijn (5)
- Witte wijn (36)
Lezen over wijn?
350 boeken over wijn in onze Boekwinkel